Soalan Peperiksaan Soalan Percubaan Peperiksaan SPM Biologi Johor dan Skema Jawapan 2020

Soalan Percubaan Peperiksaan SPM Biologi Johor dan Skema Jawapan 2020

1656

Soalan Percubaan Peperiksaan SPM Biologi Johor dan Skema Jawapan 2020

Soalan Percubaan SPM Biologi Johor dan Skema Jawapan ini merupakan soalan yang dikongsikan khususnya kepada pelajar Tingkatan 5 untuk  menghadapi Peperiksaan Percubaan bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mata pelajaran Biologi untuk dimuat turun secara percuma berserta skema/cadangan jawapan.

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Sijil Pelajaran Malaysia atau SPM merupakan satu peperiksaan yang dianjurkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Kebiasaannya, pelajar yang menduduki peperiksaan SPM ialah berusia 17 tahun iaitu semasa di Tingkatan 5. Ia merupakan ujian terakhir pendidikan menengah atas.

SPM merupakan syarat untuk pelajar di Malaysia untuk menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti. Pelajar mempunyai pilihan sama ada untuk mengambil STPM, Matrikulasi atau kursus asas universiti.

Peperiksaan
Percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Seperti kita sedia maklum, kebiasaannya Peperiksaan Percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan dijalankan pada bulan Ogos setiap tahun. Terdapat beberapa elemen bagi mata pelajaran Biologi iaitu terbahagi kepada TIGA KERTAS iaitu Kertas 1, Kertas 2 dan Kertas 3.

Contoh-contoh Soalan Percubaan SPM Biologi Johor Kertas 1

muka surat 1

muka surat 2

Dapatkan “Keywords Tajuk” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : 

Soalan Percubaan SPM Biologi Johor
2020

     SET 1

SET 2

  •     Soalan Kertas 3

 

Kepentingan Latihan Tubi

Dengan melakukan banyak soalan percubaan dapat mendisplinkan pelajar dalam usaha menguatkan lagi daya ingatan dan pemikiran pelajar terutamanya perkara berkaitan dengan pembelajaran mereka. Justeru itu, soalan-soalan latihan dan percubaan dapat memberikan kesan yang positif kepada pelajar.

Antara kepentingan latih tubi ialah:-

  • Sebagai pengukuhan kepada pelajar-pelajar dalam pembelajaran supaya mereka dapat memahami dan menjawab soalan peperiksaan dengan baik.
  • Dapat memahirkan pelajar dalam menguasai tips-tips ketika belajar seperti menganalisis, menghurai, membuat hipotesis dan lain-lain.

Oleh itu, diharap para pendidik dan pelajar dapat menggunakan soalan-soalan ini sebagai latihan dan membantu para pelajar untuk mengetahui format soalan peperiksaan. Dengan perkongsian soalan percubaan SPM sebegini, dapat membantu pelajar menguasai soalan mengikut topik-topik tertentu.

Perkongsian 

Justeru itu, kami mengharapkan perkongsian kali ini berkaitan Soalan Percubaan SPM Biologi Johor 2020 dan Skema Jawapan ini dapat memberi manfaat dan panduan kepada anda semua terutamanya membantu adik-adik yang akan mengambil peperiksaan SPM pada tahun ini. Semoga pelajar-pelajar Tingkatan 5 tahun ini dapat menggunakan contoh soalan percubaan SPM sebagai latihan dalam persediaan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Sekiranya anda ingin mengetahui pelbagai lagi info berkaitan bahan pendidikan, boleh layari laman web kami di Sistem Guru Online untuk mendapatkan info yang menarik dari semasa ke semasa