Latihan Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 50

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 50

530

 

Latihan Prasekolah Aktiviti Pagar Sesat Ms 50

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 50 ini bertujuan untuk membantu para guru dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid-murid di kelas. Ibu bapa juga boleh menggunakan bahan ini untuk dijadikan sebagai latihan atau aktiviti sampingan di rumah bersama anak-anak.

Dalam usaha untuk membantu perkembangan minda anak yang sihat, berkhasiat dan paling penting masih lagi lazat untuk mereka. Ianya penting tumbesaran fizikal dan perkembangan otak malah IQ anak. Tubuh anak-anak membesar sehingga 3 kali ganda apabila berusia 3 tahun bersama-sama dengan otaknya. Di dalam fasa inilah perkembangan kognitif perlu diambil berat dalam membentuk seseorang insan.

Makanan yang bagus untuk Minda Anak-anak

  1. Buah Beri kaya dengan antioksidan dan mampu memberikan manfaat kepada otak dan sistem saraf anak dengan melindungi bahagian penting ini daripada radikal bebas.
  2. Telur mengandungi sumber Choline, asid lemak omega tiga, zink dan lutein yang dapat membantu dalam meningkatkan fokus anak, perkembangan otak dan kekuatan memori mereka.
  3. Avocado juga membekalkan kandungan lemak baik yang tinggi seperti omega tiga, Vitamin C, E, K dan B-6, termasuklah folat dan lutein. Avocado juga dikenali sebagai makanan superfood.
  4. Makanan yang tinggi dengan Omega tiga dan lemak DHA seperti Ikan Salmon adalah penting bagi membantu perkembangan otak, saraf dan mata.
  5. Sayur-sayuran hijau mengandungi zat besi adalah elemen penting untuk otak dan sistem saraf anak-anak. Zat besi adalah komponen sel darah merah yang mengandungi hemoglobin yang membawa oksigen kepada otak dan ke seluruh badan.
  6. Kekacang membekalkan otak dengan lemak penting.
  7. Bijirin penuh atau whole grains merupakan makanan minda kanak-kanak yang baik untuk si kecik. Vitamin yang membantu pengedaran darah dan menguatkan memori. Aliran glukos yang stabil dalam darah yang dibekalkan oleh bijirin penuh dapat membantu meningkatkan fokus, ingatan.

Dapatkan “Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 50” di sini

Ibu bapa dan guru boleh muat turun bahan ini melalui pautan yang telah disediakan di bawah. Aktiviti Pagar Sesat ini boleh digunakan sebagai permainan yang bermanfaat untuk kanak-kanak samaada dilakukan di rumah mahupun di sekolah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 50

Diharapkan agar dengan perkongsian mengenai Latihan Aktiviti Pagar Sesat ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa.

Kami juga pernah berkongsi berkenaan dengan bahan pendidikan yang lain. Antaranya ialah:

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online untuk mendapatkan informasi terkini serta himpunan bahan bantu mengajar.