Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI PAHANG

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI PAHANG

174

Ada sesetengah pelajar lebih suka memilih jalan selamat apabila menjawab soalan berbentuk karangan atau esei dengan membuat pilihan untuk menggunakan perkataan-perkataan yang biasa dan tidak terlalu berat ataupun ekstrem kerana takut membuat kesilapan dari segi menceritakan maksud perkataan atau kesalahan dari segi ejaan.

Namun, tanpa pelajar sedari, penggunaan perkataan yang gramatis, bombastic dan diiringi dengan pengolahan ayat yang baik adalah sangat digalakkan dan mampu menyumbang kepada pemberian markah yang tinggi.

Anda tidak perlu memilih perkataan yang terlalu ekstrem tetapi pilihlah perkataan yang jarang digunakan oleh pelajar lain dan dalam masa yang sama tidak terlalu sukar untuk anda membuat penerangan dan pengolahan ayat untuk menceritakan tentang perkataan tersebut.

Anda boleh skor sehingga 15-17 markah sekiranya anda bijak mengatur dan mengunakan perkataan yang gramatis, penerangan ayat yang baik dan tanda baca serta ejaan yang betul.

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

Dengan wujudnya bahan seperti ini, ia dapat memudahkan dan membantu pelajar dalam membuat persediaan. Latihan dan nota yang pelbagai dapat membantu pelajar untuk belajar memahami dan mengingati perkara penting dalam topik yang dipelajar semasa di sekolah. Koleksi kertas soalan peperiksaan yang lepas juga sangat membantu dalam memberi gambaran terhadap kertas soalan dan suasana peperiksaan sebenar.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

BM-PAHANG