Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PERLIS

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PERLIS

592

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PERLIS, Ramai ibubapa, para guru dan murid sedang mencari contoh soalan Peperiksaan SPM 2022 bagi subjek Sejarah. Hari ini admin akan kongsikan kepada anda semua.

Malayan Union telah ditubuhkan pada 1 April 1946 oleh pihak British. Ini telah menimbulkan tentangan yang besar daripada orang Melayu kerana dengan penubuhan itu, ia telah menghapuskan sistem institusi diraja dan melucutkan hak keistimewaan orang-orang Melayu. Bagi mencetuskan semangat perjuangan penduduk Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah membentuk sebuah parti yang diberi nama Parti Perikatan pada tahun 1952. Tindakan ini telah membuka mata pihak British untuk memberikan kebenaran kepada penduduk Tanah Melayu untuk mentadbir negara tanah tumpah darah mereka sendiri.

Sejarah adalah satu subjek yang menarik untuk dipelajari dan dikaji kerana didalamnya terkandung pelbagai peristiwa penting yang menjadikan Malaysia sebuah negara yang makmur pada hari ini. Oleh kerana itu, subjek ini merupakan salah satu subjek wajib lulus bagi anda yang akan menduduki peperiksaan SPM kelak.

Bagi soalan peperiksaan mata pelajaran Sejarah, ada beberapa topik penting yang diramalkan akan timbul dalam kertas peperiksaan. Admin akan kongsikan topik berkenaan bersama point penting untuk rujukan pelajar.

Berikut adalah antara topik yang diramalkan :

Topik ini adalah dari tingkatan 4 dan bab 9 Suruhanjaya Perlembagaan Persekutuan yang menceritakan tentang peranan Suruhanjaya Perlembagaan ini dalam pembentukan sebuah negara. Topik ini juga menerangkan dengan jelas satu persatu apa yang telah dilakukan demi mencapai kesepakatan untuk pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat. Nota poket yang admin kongsikan ini memberikan anda gambaran secara ringkas dan padat mengenai apa yang berlaku.

Admin kongsikan juga file pdf nota poket untuk kertas soalan ini agar mudah untuk anda membuat rujukan dan pemahaman.

2022-SEJARAH-B-W-NOTA-POKET-WITH-COVER

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

MUAT TURUN SEKARANG :

Perlis-SJ