Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PUTRAJAYA

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PUTRAJAYA

457

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PUTRAJAYA ,  Era penjajahan di Tanah Melayu tidak berakhir pada British sahaja kerana pada Disember 1941, Jepun telah berjaya mengalahkan British lalu mengusir British dari Tanah Melayu menjadikan mereka sebagai penjajah seterusnya. Era penjajahan Jepun berakhir pada 1945 apabila terjadinya tragedi pengeboman bom atom ke atas Hiroshima dan Nagasaki. Walau bagaimanapun, penjajahan di Tanah Melayu tidak terhenti walau Jepun telah mengundur diri kerana dari pengunduran Jepun,  ianya telah membuka ruang kepada Parti Komunis Malaya (PKM) untuk menguasai Tanah Melayu.

Sejarah adalah satu subjek yang menarik untuk dipelajari dan dikaji kerana didalamnya terkandung pelbagai peristiwa penting yang menjadikan Malaysia sebuah negara yang makmur pada hari ini. Oleh kerana itu, subjek ini merupakan salah satu subjek wajib lulus bagi anda yang akan menduduki peperiksaan SPM kelak.

Bagi soalan peperiksaan mata pelajaran Sejarah, ada beberapa topik penting yang diramalkan akan timbul dalam kertas peperiksaan. Admin akan kongsikan topik berkenaan bersama point penting untuk rujukan pelajar.

Berikut adalah antara topik yang diramalkan :

Topik ini adalah dari tingkatan 4 dan bab 7 CLC dan Sistem Ahli.

Kenapakah CLC dan Sistem Ahli ditubuhkan? Salah satu punca ia ditubuhkan adalah untuk mengkaji hubungan kaum secara mendalam serta ingin membetulkan keadaan politik, ekonomi dan social supaya wujud keadilan untuk semua komuniti. Topik ini juga menceritakan tentang isu yang dapat diselesaikan dengan penubuhan CLC dan Sistem Ahli.

Admin kongsikan juga file pdf nota poket untuk kertas soalan ini agar mudah untuk anda membuat rujukan dan pemahaman.

2022-SEJARAH-B-W-NOTA-POKET-WITH-COVER

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

MUAT TURUN SEKARANG :

Putrajaya-SJ