Nota TAHUN 1 – MATEMATIK (TAMBAH)

TAHUN 1 – MATEMATIK (TAMBAH)

112

Mengenal angka dan jumlah pada usia muda bukanlah sesuatu yang mudah untuk diajarkan dan dipelajari. Oleh itu, wajarlah jika dari usia muda kanak-kanak diajar untuk mengenal angka dan jumlah supaya mereka mudah memahami konsep penambahan, penolakan dan lainnya sebelum masuk ke alam persekolahan.

Proses mengenalpasti jumlah objek adalah permulaan yang baik. Berikan tunjuk ajar dengan teknik bersesuaian untuk pelajar belajar membezakan jumlah objek.

Admin lampirkan bersama artikel ini, latih tubi topical matematik yang mudah untuk pelajar tahun 1. Ia bukan sahaja mudah diajar dan difahami, ia juga latih tubi yang menarik dan bersesuaian dengan peringkat umur pelajar.

Admin juga kongsikan beberapa tips mudah untuk para guru praktikkan ketika bersama pelajar.

TEKNIK MUDAH KENALPASTI JUMLAH OBJEK :

  1. Gunakan pelbagai objek menarik yang mudah didapati di rumah seperti, barang permainan, kayu aiskrim, snek, barang kraftangan, pen dan kertas.
  2. Lakukan aktiviti menarik seperti melukis sesuatu objek dengan jumlah yang sama atau berbeza supaya mereka dapat kenalpasti jumlah.
  3. Labelkan jumlah objek yang dicipta atau dilukis dengan angka yang tepat.

Semoga dengan perkongsian TAHUN 1 – MATEMATIK (TAMBAH) ini dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN TAHUN 1 – MATEMATIK (TAMBAH) :

  • tajuk 2 TAMBAH