Latihan Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 13&14

Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 13&14

570

Matematik Operasi Asas Tahun 1 ms 13&14

Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 13&14 ini mempunyai soalan penyelesaian masalah yang melibatkan operasi asas matematik tahun 1 iaitu tambah dan tolak.

Setiap pelajar mempunyai tahap kefahaman yang berbeza-beza dan para guru perlulah peka dengan tahap kefahaman setiap murid agar tidak ada yang ketinggalan dalam pembelajaran.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh para guru dalam mendidik anak-anak murid bagaimana hendak menyelesaikan sesuatu pernyataan masaalah dalam mata pelajaran ini.

Langkah Penyelesaian Masalah

Murid-murid perlulah membaca dan memahani maklumat yang diberikan dalam sesuatu pernyataan dan apa yang dikehendaki oleh soalan. Seterusnya, cari kata kunci untuk membantu menentukan operasi yang sesuai dalam mencari jawapan tersebut dan kata kunci perlu diingat dan ditukar kepada operasi matematik yang bersesuaian.

  1. Memahami masalah –  Langkah awal dalam penyelesaian masalah ialah murid perlulah memahami dahulu masalah yang diberikan. Kumpulkan nombor-nombor, bentuk dan perkaitan yang terlibat.
  2. Rancang Strategi – Apabila merancang strategi, kaitkan dengan pengalaman yang telah murid alami. Susun setiap operasi yang diperlukan.
  3. Melaksanakan strategi – Tukarkan idea strategi matematik ke dalam bentuk operasi matematik.

Dapatkan “Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 13&14” di sini


Bahan ini sesuai untuk digunakan oleh para guru semasa di sekolah. Ibu bapa juga turut digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai latihan tambahan anak-anak semasa cuti sekolah dan masa lapang mereka.

MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MS 13

MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MS 14

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : LATIHAN MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MS 13&14

Semoga dengan perkongsian Latihan Matematik Operasi Asas Tahun 1 ini akan dapat memberikan manfaat kepada guru-guru dan ibu bapa.

Sebelum ini, kami juga pernah berkongsi berkenaan dengan bahan pendidikan tahun 1 yang lain. Antaranya ialah:

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online bagi mendapatkan informasi berkenaan dengan bahan-bahan pendidikan, bantuan kerajaan, jawatan kosong serta info-info semasa yang berguna.