Latihan Latihan PDPR Bahasa Arab (Unit 2) Tahun 4 hingga Tahun 6

Latihan PDPR Bahasa Arab (Unit 2) Tahun 4 hingga Tahun 6

1964

Latihan PDPR bahasa arab tahun 4-6

Latihan PDPR Bahasa Arab (Unit 2) Tahun 4-6 ini bagi memudahkan para guru dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid-murid khususnya semasa tempoh pelaksanaan PDPR ketika ini.

Bahasa Arab adalah bahasa yang popular dalam kalangan pelajar selain daripada bahasa inggeris. Mempelajari bahasa asing dapat memberikan pelbagai manfaat kepada sesiapa yang menguasainya. Antaranya ialah, memudahkan urusan semasa berada di negara asing seperti urusan jual beli dan sebagainya. Mempelajar bahasa inggeris turut membantu dalam merangsang minda seseorang kerana apabila mempelajari lebih daripada satu bahasa, secara automatik minda akan menjadi lebih cerdas.

Di dalam sistem pendidikan negara, secara umumnya mementingkan pembelajaran bahasa inggeris tetapi ianya menjadi satu kelebihan jika pelajar dapat menguasai bahasa arab dalam pendidikan mereka. Ramai ilmuwan yang terkenal menguasai lebih daripada dua bahasa dan ini boleh dijadikan sebagai inspirasi dalam mempelajari bahasa-bahasa asing.

Bagi orang Islam, bahasa arab adalah merupakan bahasa syurga dan digunakan secara meluas di dalam pengajian kitab al-quran. Bagi pelajar yang ingin meneruskan pelajaran dalam bidang pengajian islam adalah diwajibkan untuk mengambil bahasa arab sebagai syarat utama dalam bidang ini. Di dalam sejarah negara, terdapat juga penggunaan bahasa arab yang meluas pada suatu ketika dahulu di dalam urusan perniagaan kerana ramai peniaga dari Arab Saudi datang ke tanah air dan menyebarkan ajaran bahasa arab serta pada masa yang sama menyebarkan ajaran agama islam ke tanah air.

Dapatkan “Latihan PDPR Bahasa Arab (Unit 2) Tahun 4-6 ” di sini


Di sini kami kongsikan bahan pendidikan yang dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa. Sila muat turun melalui pautan yang telah disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download :

Diharapkan agar dengan perkongsian mengenai Latihan PDPR Bahasa Arab ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti kepada kanak-kanak serta memberikan impak kepada tahap penguasaan murid-murid.

Sebelum ini, kami juga pernah berkongsi mengenai beberapa bahan pendidikan lain seperti:

Selain itu, kami juga ada berkongsi mengenai isu semasa mengenai dunia pendidikan, maklumat terkini mengenai jawatan-jawatan kosong kerajaan, bantuan kerajaan dan sebagainya. Untuk mendapatkan info lanjut, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online.