Latihan Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 18&19

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 18&19

137

Aktiviti Prasekolah Pagar Sesat Muka Surat 18&19

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 18&19. Latihan prasekolah pada kali ini adalah bertujuan untuk memperkenalkan murid-murid tentang alatan asas persekolahan.

Sesungguhnya mengajar murid-murid prasekolah adalah satu perkara yang mencabar bagi guru-guru kerana pada masa inilah mereka berasa teruja kerana berada di dalam situasi baharu.

Peranan guru-guru pada masa kini adalah lebih besar daripada mengajar menulis dan membaca. Pengorbanan guru-guru sesuai dengan pepatah melayu yang menganalogikan guru sebagai lilin membakar diri bagi menerangi orang lain masih lagi relevan dalam era globalisasi.

Setiap insan yang berjaya, pasti ianya bermula berpunca daripada tunjuk ajar seorang guru. Benar kata pujangga Usman Awang yang menyatakan bahawa setiap kejayaan dicapai manusia, titik pangkalnya adalah bermula daripada guru.

Guru-guru pada masa kini memerlukan kreateria yang berkualiti tinggi daripada sudut keilmuan dan sahsiah, integriti, iltizam dan memiliki kesedaran untuk membentk insan yang seimbang daripada segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Pada masa kini, setiap tingkah laku guru-guru akan dicontohi oleh murid-murid khususnya murid prasekolah yang pada umumnya pada sekitar usia mereka, perilaku orang dewasa adalah merupakan contoh dan teladan mereka. Jadi, para guru perlulah menjaga setiap perkataan yang dikeluarkan serta tingkah laku.

Dapatkan “Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 18&19” di sini


Bagi membantu guru-guru dalam membekalkan bahan-bahan pendidikan prasekolah, kami menyediakan latihan prasekolah untuk dicetak. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan-bahan ini sebagai latihan tambahan kepada anak-anak di rumah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : LATIHAN PRASEKOLAH – AKTIVITI PAGAR SESAT MUKA SURAT 18&19

Guru-guru perlulah memperbanyakkan aktiviti prasekolah bagi menarik minat murid-murid untuk meneruskan pembelajaran di sekolah mereka.

Selain daripada perkongsian tentang bahan ini, terdapat juga bahan-bahan pendidikan yang lain telah disediakan. Antara bahan yang pernah disediakan adalah:

  • Latihan Sains Tahun 1: Unit Benda Hidup dan Bukan Benda Hidup
  • Praktis Bahasa Inggeris Tahun 1 
  • Aktiviti Operasi Asas Matematik Tahun 1

Manakala untuk bahan-bahan pendidikan yang lain seperti:

  • Set Latihan Lengkap Soalan SPM
  • Kuiz Online Ulangkaji SPM

Diharapkan dengan perkongsian berkenaan dengan Latihan Prasekolah Aktiviti Pagar Sesat ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa.

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online untuk mendapatkan informasi terkini mengenai bantuan kerajaan, bahan pendidikan serta informasi lain yang bermanfaat kepada orang ramai.