Latihan Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 34&35

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 34&35

146

Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 34&35. Corak pembelajaran prasekolah adalah tidak sama dengan corak pembelajaran tahap pendidikan yang lain. Kurikulum pembelajaran prasekolah dan kandungan yang akan diajar oleh anak-anak semasa pendidikan prasekolah bergantung kepada sesetengah prasekolah serta falsafah pendidikan awal kanak-kanak, mereka akan dapat meneroka pelbagai pelajaran akademik, sosial, fizikal dan emosi.

Selain daripada kemahiran akademik dan sosial, prasekolah juga menjadi tempat untuk meningkatkan perkembangan dalam kemahiran kritikal dan kemahiran motor.

Kurikulum Prasekolah

Prasekolah tidak terhad kepada piawaian yang digunakan untuk pendidikan K-12, oleh kerana itu sekolah dan kumpulan sekolah masing-masing mempunyai kebebasan untuk mengajar berdasarkan cara yang sesuai oleh pihak sekolah masing-masing. Misalnya prasekolah yang terletak di bawah institusi agama mungkin akan memasukkan pendidikan agama dalam kurikulum mereka. Setiap guru mempunyai pendekatan yang berbeza bagi memenuhi keperluan kanak-kanak di dalam kelas.

Aktiviti-aktiviti seperti masa bulatan, masa krafdan sebagainya dijalankan di prasekolah bagi membantu kanak-kanak berinteraksi antara satu sama lain serta menguasai beberapa kemahiran lain seperti:

  1. Membentuk persahabatan
  2. Mengambil giliran dalam setiap acara
  3. Belajar untuk bekerja dalam pasukan
  4. Menyelesaikan masalah yang berlainana
  5. Menggunakan imaginasi
  6. Berfikir secara kreatif

Dapatkan “Latihan Prasekolah: Aktiviti Pagar Sesat Muka Surat 34&35” di sini


Bahan ini boleh dicetak untuk dijadikan sebagai bahan pendidikan di sekolah ataupun sebagai latihan tambahan di rumah. Para guru dan ibu bapa boleh mendapatkan latihan ini di dalam pautan yang telah disediakan.

Latihan prasekolah pagar sesat ms 34&35

Latihan prasekolah pagar sesat ms 35

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : LATIHAN PRASEKOLAH – AKTIVITI PAGAR SESAT MS 34&35

Diharapkan agar perkongsian berkenaan dengan Latihan Prasekolah Aktiviti Pagar Sesat ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa.

Selain daripada perkongsian berkenaan dengan bahan-bahan pendidikan prasekolah, kami juga ada berkongsi bahan pendidikan lain. Antaranya ialah:

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online bagi mendapatkan bahan-bahan pendidikan serta informasi terkini.