Nota Himpunan Nota & Latih Tubi Tatabahasa

[Lengkap] Himpunan Nota & Latih Tubi Tatabahasa

2851

[Lengkap] Himpunan Nota & Latih Tubi Tatabahasa. Kepada guru-guru yang mencari bahan pengajaran sekolah dan menyediakan tugasan untuk murid-murid sekolah. Kami di sistem guru online ada untuk membantu!

Guru yang ingin memberi latihan dan nota dalam subjek bahasa melayu, boleh lah mendapatkan bahan pendidikan di sini. Selain itu, kami juga akan terus memuat naik input-input terbaharu mengenai pendidikan bagi membantu anda dalam tugasan harian sebagai seorang guru.

Melalui penyediaan maklumat pendidikan kami akan dapat membantu memudahkan guru dan melancarkan kerja-kerja pengajaran guru. Oleh itu, dinasihatkan guru merujuk kepada latihan-latihan dan maklumat yang kami sediakan secara percuma bagi membantu memudahkan urusan pendidikan guru-guru untuk sekolah.

Bagi memudahkan urusan guru, disini Sistem Guru Online menyediakan antaranya latihan-latihan soalan, fail pengurusan, bahan pengajaran, buku teks mata pelajaran dan kandungan yang akan memudahkan urusan anda dalam melaksanakan program dan memastikan aktiviti pengajaran berjalan mengikut perancangan.

Oleh itu, disini kami dari sistem guru online, ingin memudahkan urusan guru dan menyokong usaha guru memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak murid. Kami menyediakan anda [Lengkap] Himpunan Nota & Latih Tubi TatabahasaAnda boleh ikuti dan mendapatkan Koleksi Fail Pengurusan Bagi Ko-Kurikulum Khas Kepada Guru-Guru  dibawah.

[Lengkap] Himpunan Nota & Latih Tubi Tatabahasa

Khas kepada guru yang memerlukan bahan pengajaran dalam pendidikan awal kanak-kanak, kami menyediakan [Lengkap] Himpunan Nota & Latih Tubi Tatabahasa  kepada anda  secara Percuma.

Untuk dapatkan bahan tersebut, anda boleh “Muat Turun” kandungan bahan tersebut didalam file berbentuk PDF :

Untuk makluman guru-guru, Kami dari sistem guru online menyediakan bahan pengajaran kepada pelbagai peringkat guru bermula dari tadika, sekolah rendah, dan sekolah menengah. Untuk memudahkan urusan guru, anda boleh rujuk dan cari bahan pengajaran di telegram rasmi kami > Sistem Guru Online <

Panduan Latih Tubi Kepada Murid-Murid

Teknik latih tubi adalah aktiviti pengulangan fakta-fakta atau kecekapan yang dipelajari. Tujuannya untuk mencapai taraf penguasaan kemahiran disamping menjamin kekekalannya. Ia sesuai digunakan untuk pengajaran Bahasa Melayu. Boleh digunakan untuk mencapai sesuatu kemahiran seperti kemahiran menyebut perkataan, ayat-ayat atau mengingat fakta-fakta penting.

Langkah-langkah penggunaan latih tubi kepada pelajar

  1. Latih tubi diberikan dalam masa yang singkatt iaitu antara 10 minit hingga 15 minitsahaja.
  2. Jumlah dan jenis latih tubi hendaklah sesuai dengan kebolehan murid dan masa yangdiperuntukkan. 
  3. Galakkan pelajar-pelajar merekodkan kemajuan yang diperolehi melalui setiap latihtubi tersebut.
  4. Galakkan penggunaan latih tubi yang berbentuk permainan atau menguji kecekapansupaya menarik minat dan tidak membosankan.
  5. Pastikan pelajar faham mengapa mereka perlu menguasai sesuatu konsep ataukemahiran dan ianya dapat dipermudahkan melalui latih tubi yang diberikan oleh guru.

Elakkan:

  1. Latih tubi yang bosan dan kurang menarik
  2. Terlalu lama dan terlalu banyak fakta di dalam isi kandungan
  3. Sesuatu yang boleh menyebabkan murid merasa tertekan, tidak selesa atau kurangberminat mengikuti latihan tersebut.

Guru perlu memainkan peranan dalam memupuk dan memberi latihan kepada murid. Cipta suasana yang menyeronokkan semasa aktivti latih tubi diadakan supaya murid-murid akan lebih berasa dalam mood belajar yang menyeronokkan.

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada para guru diluar sana.