Nota MIPSPM KSSM 2021 ; AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH

MIPSPM KSSM 2021 ; AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH

159

Peperiksaan SPM adalah syarat utama untuk pelajar di Malaysia menyambung pelajaran ke peringkat yang seterusnya seperti STPM, Matrikulasi, atau kursus pra-universiti. Pelajar juga boleh menyambung pelajaran dalam kursus luar negara seperti A-Level. Pelajar yang berusia 17 tahun atau berada dalam tingkatan 5 di sekolah menengah adalah pelajar yang layak untuk menduduki peperiksaan SPM.

Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengumumkan format baru peperiksaan SPM dari KBSM kepada KSSM. Pun begitu, pelajar juga diberikan peluang untuk memilih subjek elektif lainnya yang bersesuaian. Bagi pelajar yang mengambil aliran seperti Sains, Kesusasteraan, Perdagangan, mereka juga mempunyai subjek tertentu yang perlu diambil dalam peperiksaan.

Perkongsian kali ini, admin kongsikan MIPSPM KSSM 2021 ; AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH untuk pendidik berikan kepada pelajar sebagai satu latih tubi untuk mempersiapkan mereka dalam menghadapi peperiksaan sebenar.

Al-Lughah Al-Arabiah Al-Mu’asirah ini merupakan mata pelajaran yang menumpukan kepada penguasaan murid terhadap empat kemahiran asas Bahasa Arab. Tema pembelajaran Al-Lughah Al-Arabiah Al-Mu’asirah ini juga melibatkan tema-tema pembelajaran Bahasa seiringan dengan beberapa topik yang terkandung dalam KSSM Usul al-Din dan KSSM al-Syariah.

Semoga dengan perkongsian MIPSPM KSSM 2021 ; AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN MIPSPM KSSM 2021 ; AL-LUGHAH AL-ARABIAH AL-MU’ASIRAH :