Nota MIPSPM KSSM 2021 ; PERTANIAN

MIPSPM KSSM 2021 ; PERTANIAN

43

Peperiksaan SPM adalah syarat utama untuk pelajar di Malaysia menyambung pelajaran ke peringkat yang seterusnya seperti STPM, Matrikulasi, atau kursus pra-universiti. Pelajar juga boleh menyambung pelajaran dalam kursus luar negara seperti A-Level. Pelajar yang berusia 17 tahun atau berada dalam tingkatan 5 di sekolah menengah adalah pelajar yang layak untuk menduduki peperiksaan SPM.

Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengumumkan format baru peperiksaan SPM dari KBSM kepada KSSM. Pun begitu, pelajar juga diberikan peluang untuk memilih subjek elektif lainnya yang bersesuaian. Bagi pelajar yang mengambil aliran seperti Sains, Kesusasteraan, Perdagangan, mereka juga mempunyai subjek tertentu yang perlu diambil dalam peperiksaan.

Perkongsian kali ini, admin kongsikan MIPSPM KSSM 2021 ; PERTANIAN untuk pendidik berikan kepada pelajar sebagai satu latih tubi untuk mempersiapkan mereka dalam menghadapi peperiksaan sebenar.

Pertanian merupakan subjek elektif SPM yang ditawarkan kepada pelajar SPM. Terdahulu, subjek ini pernah dibatalkan pembelajarannya namun kini setelah mengenalpasti akan kebaikan yang dapat diberikan kepada pelajar, subjek ini diperkenalkan semula. Ia dianggap sebagai langkah permulaan untuk memupuk minat pelajar dalam mendalami sains pertanian.

Semoga dengan perkongsian MIPSPM KSSM 2021 ; PERTANIAN dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN MIPSPM KSSM 2021 ; PERTANIAN :