Nota Nota Matematik Tahun 1: Panjang, Jisim dan Isipadu

Nota Matematik Tahun 1: Panjang, Jisim dan Isipadu

793

nota matematik tahun 1 panjang jisim & isipadu

Nota Matematik Tahun 1: Panjang, Jisim dan Isipadu. Nota ini boleh digunakan oleh para guru dan ibu bapa semasa mendidik anak-anak mengenai topik ini.

Ia juga boleh didedahkan kepada kanak-kanak prasekolah mengenai asas Panjang, Jisim dan Isipadu. Ubah cara pembelajaran dengan menggunakan contoh yang berada di sekeliling anak-anak agar mereka dapat mengetahui asas Matematik.

Sebagai contoh, ibu bapa boleh menggunakan cawan yang berisi air dan mesin penimbang untuk menunjukkan maksud jisim dan isipadu.

Matematik merupakan pengetahuan yang penting bagi semua murid. Oleh itu, ibu bapa perlulah menanamkan minat anak-anak terhadap Matematik. Lakukan latihan yang pelbagai seperti latihan objektif dan soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) yang sangat berguna untuk mencabar minda mereka.

Dapatkan “Nota Matematik Tahun 1: Panjang, Jisim dan Isipadu” di sini


Di sini kami sediakan bahan pendidikan yang boleh digunakan oleh para guru sebagai bahan mengajar kepada murid tahun 1. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai nota ulangkaji kepada anak-anak semasa waktu lapang. Sumber bahan adalah daripada Siti Khadijah Mohd Zain. 

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Matematik Tahun 1 Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair

Kesimpulannya, Matematik merupakan mata pelajaran yang penting di dalam kehidupan seharian. Terdapat banyak situasi di dalam kehidupan seharian kanak-kanak yang melibatkan penggunaan Matematik sama ada dari segi formula, pengiraan dan sebagainya.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Nota Matematik Tahun 1: Panjang, Jisim dan Isipadu ini dapat membantu para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti untuk murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu kanak-kanak memahami topik ini dengan lebih baik.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang boleh digunakan oleh murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan samada untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini seperti isu pendidikan, bantuan pelajaran dan pelbagai lagi informasi terkini yang bermanfaat kepada para guru, ibu bapa dan orang ramai.