Nota NOTA PADAT PENDIDIKAN ISLAM SEKOLAH MENENGAH (TING. 4-5)

NOTA PADAT PENDIDIKAN ISLAM SEKOLAH MENENGAH (TING. 4-5)

2883

Subjek Pendidikan Islam merupakan salah satu subjek penting yang wajib dipelajari oleh pelajar terutamanya pelajar beragama Islam. Memandangkan subjek ini mengandungi teori yang banyak berbanding praktikal, ia kadang kala agak sukar untuk diingati, seperti tarikh dan peristiwa penting, maksud ayat-ayat al-Quran dan juga penjelasan hukum sesuatu perkara.

Subjek ini tidak boleh diambil mudah kerana ia juga merupakan asas penting dalam membentuk aqidah dan akhlak yang baik dalam kalangan pelajar terutama pelajar Islam.

Anda ingin tahu cara buat nota ringkas dengan mudah? Jom admin kongsikan. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan lain ya!

TEKNIK BUAT NOTA RINGKAS :-

  1. Pilih topik yang ingin dipelajari, baca dan fahamkan kandungan topik secara umum.
  2. Tandakan garis fakta penting.
  3. Baca dan kaitkan fakta yang ditanda dengan apa yang dipelajari.
  4. Susun dan senaraikan fakta penting dalam satu kertas lain. Boleh juga pelbagaikan bentuk seperti carta dan sebagainya.
  5. Tulis penerangan fakta mengikut apa yang difahami dari topik. Sertakan gambaran jika perlu.
  6. Penggunaan pen atau pensil pelbagai warna juga amat membantu untuk memudahkan nota diingati.
  7. Simpan nota dengan baik dan ulang baca bila perlu.

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN NOTA PADAT PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 4-5 :-

TINGKATAN 4

TINGKATAN 5