Nota Nota Sains Tahun 3 Unit 5 Tumbuh-tumbuhan: Kepentingan Pembiakan Tumbuhan

Nota Sains Tahun 3 Unit 5 Tumbuh-tumbuhan: Kepentingan Pembiakan Tumbuhan

1338

nota sains tahun 3 unit 5

Nota Sains Tahun 3 Unit 5 Tumbuh-tumbuhan: Kepentingan Pembiakan Tumbuhan. Nota ini bertujuan untuk membantu murid menambahkan kefahaman mereka kepada topik kepentingan pembiakan tumbuh-tumbuhan.

Sains merupakan salah satu mata pelajaran yang mempunyai banyak fakta yang perlu diingati oleh murid bagi menguasai mata pelajaran ini. Di dalam perkongsian kali ini, kami sertakan bersama tips yang boleh digunakan oleh murid untuk skor A dalam Sains. Antaranya ialah:

  1. Murid haruslah menguasai pengetahuan, kefahaman dan fakta asas sains dengan baik seperti definisi, prinsip sains, aplikasi sains, konsep sains dan sebagainya. Bagi memafahamifakta sains dan konsep sains, murid perlulah merujuk kepada buku teks yang dibekalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
  2. Murid perlu menguasai 12 kemahiran proses sains (KPS) yang telah dipelajari kerana soalan KPS akan dipaparkan dalam kertas 2 peperiksaan. KPS seperti membina jadual, membina jadual, membina carta palang, mensintesis data, membuat inferens, melakar dan kemahiran komunikasi.
  3. Ketika menjawab soalan, murid digalakkan untuk menggariskan kata kunci mengenai soalan. Berikan jawapan yang sesuai berkaitan dengan topik Sains.
  4. Ketika menjawab soalan KBAT, ianya memerlukan murid untuk berfikir secara kritis. Baca soalan beberapa kali untuk memahami kehendak soalan. Seterusnya, gunakan kefahaman dan pengetahuan yang sedia ada untuk menjawab soalan.
  5. Baca dan ulangkaji topik yang sukar untuk dikuasai dengan lebih kerap bagi meningkatkan pengetahuan murid terhadap topik tersebut.
  6. Jawab soalan yang mempunyai format terbaru dan lakukan latih tubi dengan menjawab soalan sains. Lakukan juga soalan daripada negeri lain.

Dapatkan “Nota Sains Tahun 3 Unit 5 Tumbuh-tumbuhan” di sini


Di sini kami kongsikan nota Sains Tahun 3 yang boleh digunakan oleh para guru semasa proses pengajaran dan pembelajaran di lakukan. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai nota tambahan bagi anak-anak untuk ulangkaji.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Nota Sains Tahun 3 Unit 5

Diharapkan agar perkongsian mengenai Nota Sains Tahun 3 Unit 5 Tumbuh-tumbuhan ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang dapat membantu meningkatkan kualiti pendidikan murid dan anak-anak.

Sebelum ini, kami juga ada berkongsi beberapa bahan pendidikan. Antaranya ialah:

Untuk mendapatkan informasi terkini mengenai isu semasa dan lebih banyak lagi bahan pendidikan, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online.