Latihan Set Latihan Pengukuhan Bahasa Melayu Tahun 1

Set Latihan Pengukuhan Bahasa Melayu Tahun 1

1050

set latihan pengukuhan bahasa melayu tahun 1

Set Latihan Pengukuhan Bahasa Melayu Tahun 1. Bahan yang dikongsikan pada kali ini adalah bagi membantu murid tahun 1 menguasai Bahasa Melayu samada dari aspek tatabahasa mahupun pembinaan karangan.

Bahasa Melayu merupakan bahasa utama di negara dan merupakan mata pelajaran wajib lulus dalam setiap peperiksaan di Malaysia. Hal ini juga tidak terkecuali bagi murid sekolah rendah.

Oleh itu, ibu bapa dan para guru haruslah memainkan peranan dalam memberikan pendidikan kepada murid dan anak-anak. Antara langkah yang boleh diambil oleh setiap ibu bapa ialah dengan menambah bahan bacaan kepada anak-anak dan menggalakkan mereka untuk membaca.

Melalui pembacaan, seseorang akan dapat menambah kosa kata dalam sesuatu bahasa. Jika murid mempunyai kosa kata yang luas, ia akan dapat membantu mereka dalam menulis karangan.

Penggunaan kosa kata yang jarang digunakan oleh umum akan dapat menambah markah dalam peperiksaan murid.

Dapatkan “Set Latihan Pengukuhan Bahasa Melayu Tahun 1” di sini


Di sini kami kongsikan bahan latihan yang dapat menguji tahap penguasaan murid tahun 1 dan 2 mengenai Bahasa Melayu. Pada masa yang sama, ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai latihan tambahan kepada anak-anak semasa cuti sekolah dan ketika waktu lapang.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : 

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Set Latihan Pengukuhan Bahasa Melayu Tahun 1 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu murid sekolah rendah melakukan ulangkaji dan menguasai Bahasa Melayu dengan lebih mudah.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan untuk murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan yang bermanfaat samada untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah rendah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini mengenai isu-isu semasa seperti bantuan kerajaan, isu pendidikan dan banyak lagi informasi penting untuk para guru, ibu bapa dan orang ramai.