Nota Nota Tatabahasa Sekolah Rendah : Kata Hampir Sama dan Maksud

Nota Tatabahasa Sekolah Rendah : Kata Hampir Sama dan Maksud

1003

nota tatabahasa sekolah rendah: kata hampir sama

Nota Tatabahasa Sekolah Rendah : Kata Hampir Sama dan Maksud. Ketika mempelajari sesuatu bahasa, pasti anda akan terjumpa dengan beberapa perkataan yang dianggap mempunyai maksud yang sama.

Di dalam Bahasa Melayu juga terdapat banyak perkataan yang sering menjadi kekeliruan bagi orang yang mempelajarinya. Oleh itu, bahan yang dikongsikan pada kali ini akan memberikan penerangan dan fungsi bagi setiap perkataan yang dianggap sama.

Ketika meneliti nota yang dikongsikan di bawah, diharapkan agar murid dapat menambahkan kosa kata yang dapat membantu dalam menulis karangan. Jika murid menguasai kosa kata yang banyak, ia dapat membantu dalam mendapatkan markah tambahan dalam peperiksaan.

Selain daripada menggunakan nota di bawah, murid perlulah kerap membaca agar menemui perkataan-perkataan yang jarang digunakan. Penggunakan kosa kata yang jarang digunakan akan membuatkan sesuatu karangan atau ayat lebih menarik.

Dapatkan “Nota Tatabahasa Sekolah Rendah : Kata Hampir Sama dan Maksud” di sini


Di sini kami kongsikan nota bagi murid sekolah rendah yang dapat digunakan oleh para guru sebagai bahan mengajar ketika sesi pembelajaran dan pengajaran. Ibu bapa juga digalakkan untuk muat turun bahan sebagai bahan ulangkaji kepada anak-anak di rumah sebagai persediaan menghadapi peperiksaan.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : KOLEKSI KATA HAMPIR SAMA DAN MAKSUD

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Nota Tatabahasa Sekolah Rendah : Kata Hampir Sama dan Maksud ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu murid memahami dan dapat menggunakan perkataan-perkataan ini dengan betul.

Di dalam perkongsian yang lepas, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang boleh digunakan oleh murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan samada untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini seperti isu pendidikan, bantuan pelajaran dan pelbagai lagi informasi terkini yang bermanfaat kepada para guru, ibu bapa dan orang ramai.