Nota TIGA SET CONTOH KARANGAN BAHASA INGGERIS SEKOLAH RENDAH

TIGA SET CONTOH KARANGAN BAHASA INGGERIS SEKOLAH RENDAH

704

Membuat karangan dalam Bahasa Inggeris tidak semudah seperti Bahasa Melayu. Pemilihan perkataan yang betul, susunan dan ejaan sangat memainkan peranan penting. Penambahan imbuhan dan sebagainya perlu diberikan perhatian kerana Bahasa Inggeris, tatabahasanya amat jauh berbeza dari Bahasa Melayu.

Untuk menghasilkan karangan yang baik, pelajar hendaklah dulu menguasai pembinaan struktur ayat yang kukuh dan memahami apa yang perlu disampaikan berdasarkan situasi yang diberikan.

Dalam posting kali ini, admin sertakan bersama nota dan latihan karangan untuk guru kongsikan kepada pelajar. Ibu bapa juga boleh memuat turun lampiran ini sebagai latih tubi untuk anak-anak ketika ada masa lapang di rumah.

Nota yang diberikan sangat bagus sebagai rujukan pelajar untuk menghasilkan ayat dan karangan yang baik berdasarkan gambar dan situasi yang ditugaskan.

Jangan lupa kongsikan bersama yang lain juga ya!

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN LATIHAN DAN NOTA KARANGAN BAHASA INGGERIS SEKOLAH RENDAH :-

NOTA 1

NOTA 2

LATIHAN KARANGAN