Nota NOTA MATEMATIK TINGKATAN TIGA

NOTA MATEMATIK TINGKATAN TIGA

487

Matematik bukanlah subjek yang menarik. Ia membosankan dan memerlukan masa agak lama untuk diselesaikan apatah lagi jika pelajar tersebut tidak mempunyai minat dan tidak memahami dengan baik subjek itu.

Ramai pelajar, apabila ditanya kenapa perlu belajar matematik, pastinya jawapan yang diterima adalah untuk lulus peperiksaan.

Matematik adalah subjek yang terlibat secara langsung dalam kehidupan seharian kita. Setiap apa yang kita lakukan melibatkan matematik. Jadi, ia bukanlah sesuatu yang sukar difahami jika difikirkan balik. Setiap hari, anda membuat pembelian, ia juga melibatkan matematik. Urusan kiraan wang dan sebagainya.

Bagaimana nak pupuk minat dalam mendalami subjek ini?

TIPS MUDAH KUASAI MATEMATIK :

  1. Terapkan D1D3Q dikalangan pelajar. Apakah yang dimaksudkan dengan D1D3Q? atau disebut DIDIK. Ia adalah teknik Do 1 Day 3 Question. Pilih 3 soalan yang senang, sederhana senang, dan susah dari setiap topik. Ulangkaji dengan cara begini lebih membantu murid untuk mudah faham.
  2. Berikan perhatian ketika dalam kelas.
  3. Mahirkan diri dalam mengguna kalkulator saintifik.
  4. Jika tidak dapat menjawab soalan dalam peperiksaan, jangan tinggalkan semua.

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SEKARANG :